Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ЦЕРКВІ ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО, ЩО У КОРНАЛОВИЧА НОВОКАЛИНІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ – 200 РОКІВ!

Дата: 02.09.2024 12:03
Кількість переглядів: 358

01 вересня 2024 року двохсотлітній ювілей відзначив храм Воскресіння Господнього, що у Корналовичах Новокалинівської територіальної громади. Не одне покоління прихожан побачило на своєму віку храм Воскресіння Господнього, що вже 200 років милує око жителів села Корналовичі. Найдавніші згадки про церкву датуються 1507 роком. У 1824 році на місці давнішої дерев’яної, що згадується у візитаційному акті 1774 pоку, збудовано муровану однонавову церкву, чільний фасад якої вінчають дві вежі, вкриті високими чотирисхилими наметами з маківками, з бароковим фронтоном між ними.

      Церква вистояла і в роки воєн, і в атеїстичні часи. Як тоді, так і досі залишається оплотом духовності села. Першого вересня, з нагоди 200-літнього ювілею храму, Єпископ Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ Владика Ярослав (Приріз) здійснив архіпастирський візит на парафію Воскресіння Господнього, що у селі Корналовичі. На церковному подвір’ї Владику традиційно вітали діти, чисельно зібрана парафіяльна спільнота, гості святині та священнослужителі. З нагоди поважної дати святині – у храмі пройшла Архієрейська Божественна Літургія. З цієї нагоди Архиєрейську Святу Літургію очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у якій йому співслужили декан Дублянський о. Григорій Жук, декан Славський о. Анатолій Цап, о. Микола Строгуш, о. Микола Волянський, о. Володимир Яцула, о. Роман Федько, о. Дмитро Назар, о. Тарас Яворський, о. Василь Мельничук, о. Роман Каденюк, о. Роман Андрійовський, протодиякон Микола Рик, прислуговували брати-семінаристи Андрій Пуців, Богдан Фединяк.

Свята Літургія прозвучала особливо урочисто під акомпанемент хорового співу під керівництвом Мар’яни Москв’як. У своїй промові владика Ярослав наголосив на важливості дякувати Богу за цей храм, який надавав духовну підтримку кільком поколінням вірян. Він закликав усіх присутніх до відданості вірі, особливо в складні часи, і підкріпив свої слова молитвою.

      Розділити радість храмового свята та спільно помолитися з парафіянами приєднався і міський голова Богдан Юзвяк та секретар міської ради Ярослава Каркач.

Після завершення богослужіння владика Ярослав нагородив пароха отця Григорія за його самовіддану працю на благо парафії та подякував за душпастирське служіння, ревність та смирення, а доброчинцям і вірним – за турботу про збереження краси парафіяльного храму, який служить вже четвертий десяток літ. А ще 25 років о. Григорій служить як декан в місцевій церкві Дублянського деканату. Владика  подякував і за Божий храм, Божу святиню, адже о. Григорій старається, щоб це був Дім Божий, а не печера розбійників. Владика Ярослав, зауважив, що, хоча храму вже 200 років, але він не виглядає на стільки років. Адже храм – прибраний та чистий. Нагородив Осипа Соляка за постійні пожертви на храм.

    “Можна тільки уявити скільки молитов вознеслося у цьому місці за 200 років існування. Ми і надалі зобов’язуємося оберігати цю святиню нашої громади”, – підкреслив настоятель храму о. Григорій Жук.

   Усі парафіяни та гості мали можливість приступити до Святої сповіді та прийняти Святе причастя. На завершення урочистих заходів відбулася спільна молитва за Україну Богослужіння завершилось молитвою Боже великий, єдиний. Урочисте дійство завершили водосвяттям, обходом навколо храму. Під час хресної ходи Владика Ярослав (Приріз) поблагословив присутніх освяченою водою. Владика, усі отці, парафіяни та гості зробили спільну світлину на згадку про велику подію, яка відбулася на парафії. Цей день залишився у серцях вірян як свідчення єдності та спільної молитви, закликаючи усіх бути людьми й залишатися вірними своїй вірі.

Храмове свято – подія особливого значення, час піднесення і гордості за церкву як спільноту. Бажаємо, щоб Храм Воскресіння Господнього завжди був осередком Божого світла, місцем Божої благодаті і духовної помочі. Велика духовна радість наповнила серця усіх вірних!

TsERKVI VOSKRESINNIa HOSPODNOHO, ShchO U KORNALOVYChA NOVOKALYNIVSKOI TERYTORIALNOI HROMADY – 200 ROKIV!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь