Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

СІМЕЙНА МЕДИКИНЯ ОЛЕНА БОРТНИК

Дата: 26.07.2024 09:11
Кількість переглядів: 327

27 липня – День медичного працівника. Напередодні спілкуюся із завідувачкою амбулаторії ЗПСМ м. Новий Калинів Оленою Бортник. Вона користується авторитетом не лише у жителів громади. Завжди надасть кваліфіковану консультацію і підтримає як досвідчена фахівчиня у потрібний момент.

- Олено Мирославівно, коли вирішили, що станете медикинею?

- Бути лікаркою як мама, мріяла з дитинства. Чоловік теж працює лікарем. У нашому роді до того медиків не було.

- Які захворювання сьогодні є найбільш поширеними?

- Серцево-судинні, неврологічні, ендокринологічні, новоутворення, ну, і, звісно, сезонні захворювання.

- Чим відрізняється лікар-терапевт від сімейного?

- Лікар-терапевт може лікувати лише дорослих. Основна відмінність сімейної медицини від терапії в тому, що сімейний лікар лікує всіх членів родини, у тому числі і дітей за різними напрямками.

- Скільки, як сімейна лікарка, маєте пацієнтів?

- У мене 2010 пацієнтів, в тому числі дітей до 18 років – 460. Є пацієнти і із важкими недугами (туберкульозом, гепатитом; онкологічні хворі; хворі, які потребують паліативного лікування та догляду). Більшість цих пацієнтів невчасно звернулась за медичною допомогою.

- Як вдалось пройти період ковіду?

- Звісно, період ковіду був важкий. Особливо на перших етапах. Це захворювання для нас було новим, з ним раніше не працювали. Але швидко адаптувались, вивчивши протоколи лікування; переймали досвід роботи інших колег. Це була робота 24/7, і в телефонному режимі також. Успішно проводили вакцинацію від Ковід-19, надавали психологічну допомогу; здійснювали обстеження швидкими тестами. Думаю, у нас все вийшло.

- Що було і є зараз найскладнішим у роботі?

- Найскладніше, мабуть, працювати у період війни. Доводиться підлаштовуватись до непередбачуваних умов (відключень електроенергії та ін.). Працювати з пацієнтами, які повернулись із зони бойових дій; із внутрішньо переміщеними особами.

- Свій робочий день плануєте?

- Звісно, планую, але не завжди виходить так, як би хотілося. Інколи виникають різні ситуації.

- Чи "помолдшали" захворювання і які саме?

- Так, захворювання справді "помолодшали". Через війну, часті повітряні тривоги, стресові ситуації, недосипання, понаднормовий робочий день, малорухливий спосіб життя в українців все частіше діагностують інсульти (гостре порушення мозкового кровообігу), як у людей працездатного віку, так і в молодих. За останні 2-3 роки інсульти "помолодшали" на 10-15 років. Сюди можна віднести і онкологічні захворювання.

- Які поради хотіли б донести до загалу, як практикуюча медикиня?

- Профілактика хвороб – найкращий спосіб подбати про власне здоров’я. Важливо не ігнорувати перші симптоми і вчасно звернутись до медичного фахівця. Регулярні медичні огляди, навіть, якщо почуваєтесь добре, допоможуть виявити потенційні проблеми на ранніх стадіях. Здорове харчування, фізична активність, гігієна та профілактика інфекцій, сон і відпочинок, ментальне здоров’я, відмова від шкідливих звичок, регулярні візити до сімейного лікаря – це добра звичка подбати про власне здоров’я.

- Що хотіли б сказати тим, хто планує обрати фах медика?

- Обравши професію медика, ви ступаєте на шлях, який потребує самовідданості, наполегливості та постійного розвитку. Це важка, але надзвичайно вдячна робота, яка дозволяє робити світ кращим. Робота медика вимагає великої самовіддачі. Це не просто професія, а спосіб життя, постійна готовність прийти на допомогу у будь-який момент, працювати у складних умовах. Вміння трудитися в команді; емпатія та комунікація, стресостійкість. Тож, хто планує обрати фах медика – вибере нелегку дорогу, але завдяки вам буде врятовано не одне життя.

- Як вам працюється в умовах війни?

- Працювати нині справді складно і дуже відповідально. Повітряні тривоги, вимкнення електроенергії, відсутність інтернету не завжди дають можливість тут же виписати пацієнту рецепт за програмою "Доступні ліки" та електронне скерування. Консультую пацієнтів, які знаходяться й за кордоном. Стараємось зробити все можливе, що від нас залежить.

- На що нині слід звернути увагу владі, аби медикам було легше?

- У нашій країні вже активно впроваджується "календар здоров'я". Що це означає? Кожен місяць присвячується певному захворюванню, і медики спільно з фахівцями центрів громадського здоров'я активно залучають суспільство проходити скринінгові обстеження на ті чи інші захворювання. Також команди медиків первинної ланки визначають фактори ризику тих чи інших неінфекційних хвороб, і дообстежують своїх декларантів! Варто зазначити: більшість скринінгових обстежень є безкоштовними за е-скеруванням! Також важливим компонентом профілактики є вакцинація, яка доступна як дітям, так і дорослим! Тому влада робить багато для збереження і зміцнення здоров'я населення! Необхідно, щоб суспільство теж відгукувалося на такі заходи і громадяни своєчасно робили профілактичні огляди! Єдине, що хотілося б від влади, аби було звернуто увагу на сільську медицину, а це і фінансування, і мотивація молодих кадрів! Бо в сьогоднішніх реаліях вона занепадає, і влада це пояснює економічними показниками, хоча у нашій територіальній громаді вдається мати медичного працівника у кожному населеному пункті! Хочеться побажати усім міцного здоров'я, миру і спокою! А також великого терпіння! Бо в нинішніх умовах та щоденних викликах утримати рівновагу вкрай важко! А всім колегам ще хочу побажати знайти час для себе, для своїх рідних і близьких! Радіти життю і колекціонувати приємні враження!

Марія ПУКІЙ

SIMEINA MEDYKYNIa OLENA BORTNYK Ambulatoriia ZPSM m. Novyi Kalyniv


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь