Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ВЕТЕРАНАМ ВІЙНИ ТА ЧЛЕНАМ ЇХ СІМЕЙ

Дата: 16.01.2024 10:53
Кількість переглядів: 195

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 04 грудня 2023 р. № 1270 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 р. № 497 і від 29 листопада 2022 р. № 1338” (далі – Постанова № 1270). Для реалізації права особам, які звільняються або звільнені з числа ветеранів війни та членів їх сімей на безоплатну психологічну допомогу Постановою № 1270 внесено зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 р. № 1338 “Деякі питання надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (далі – Порядок № 1338) та від 12 липня 2017 р. № 497 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної допомоги ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб, постраждалим учасникам Революції Гідності, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України” (далі – Порядок № 497).

Психологічна допомога передбачає діагностику психологічного стану отримувача послуг; підтримку та відновлення функціонування особи у фізичній, емоційній, інтелектуальній, соціальній сфері; психотерапію психічних та поведінкових розладів та станів, які виникли внаслідок травми, участі у бойових діях, надзвичайних ситуацій, полону, відбування покарання тощо; психосоціальну підтримку отримувача послуг та членів його сім’ї.

Згідно Порядку № 497 безоплатна психологічна допомога надається особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб (дружина (чоловік), малолітні, неповнолітні та повнолітні діти і батьки), постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Відповідно до пунктів 8 та 9 Порядку № 497 Мінветеранів здійснює відшкодування вартості наданих послуг із психологічної допомоги на підставі поданих в установленому порядку звітів про послуги, які надані у звітному періоді відповідно до укладених договорів про відшкодування вартості послуг в межах бюджетних асигнувань, передбачених на відповідний період, та актів наданих послуг на рахунки суб’єктів надання послуг, зазначені у договорах про відшкодування вартості послуг.

Порядком № 1338 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2023 р. № 1270) передбачено 3-рівневу систему надання психологічної допомоги ветеранам:

- перший рівень включає соціально-психологічну підтримку та надання соціальних послуг, зокрема соціального супроводу, соціальної адаптації, консультування;

- другий рівень включає психологічну допомогу;

- третій рівень включає комплексну медико-психологічну допомогу.

Соціально-психологічна підтримка надається помічниками ветерана, надавачами соціальних послуг, зокрема фахівцями із соціальної роботи, соціальними працівниками, які не є фахівцями у сфері психічного здоров’я, але пройшли відповідну підготовку, в межах проведення соціальної роботи та надання соціальних послуг відповідно до законодавства.

Для надання психологічної допомоги першого рівня можуть залучатися особи, які не є фахівцями у сфері психічного здоров’я, але пройшли відповідну підготовку, зокрема члени громадських об’єднань ветеранів та осіб з інвалідністю, працівники закладів охорони здоров’я та закладів освіти, працівники органів військового обліку, зокрема центрів комплектування та соціальної підтримки, соціальних служб, інші громадські та благодійні організації відповідного напряму діяльності, релігійні організації.

Психологічна допомога другого рівня надається (без утворення мультидисциплінарної команди) фахівцями суб’єктів надання послуг, вимоги до яких визначені пунктами 22-25  Порядку № 1338, крім тих, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та уклали договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій із НСЗУ.

Психологічна допомога третього рівня надається мультидисциплінарною командою із використанням кейс-менеджменту як комплексна медико-психологічна допомога. На третьому рівні залучаються надавачі послуг із психологічної допомоги з числа тих, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, проте не уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій із НСЗУ.

Порядком № 1338 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2023 р. № 1270) запроваджено ведення Реєстру суб’єктів надання послуг із надання психологічної допомоги.

З інструкцією  користувача інформаційно-комунікаційної системи “РЕЄСТР ПОСТАЧАЛЬНИКІВ ПОСЛУГ ІЗ ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДЛЯ ВЕТЕРАНІВ І ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ”  можна ознаомитись ТУТ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь