A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ДО УВАГИ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧІВ ТА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ!!!

Дата: 03.05.2023 16:18
Кількість переглядів: 1223

З метою уникнення конфліктних ситуацій, прохання з’явитися у Новокалинівську міську раду фізичних осіб: землекористувачів та землевласників у тому числі власників земельних паїв з паспортом, ідентифікаційним кодом, правовстановлюючими документами на земельні ділянки та правом власності на житловий будинок з метою звірки даних для нарахування земельного податку та мінімального податкового зобов’язання.   

Відділ природних ресурсів та екології Новокалинівської міської ради додатково повідомляє, що:

Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом

З 1 січня 2022 року набрав чинності Закон України від 30.11.2021 року № 1914-ІХ, яким внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) введено поняття мінімального податкового зобов’язання, тобто першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік.

Визначення мінімального податкового зобов'язання регулюється ст.381 Податкового кодексу України (ПКУ)

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь

         МПЗ сплачується власником або користувачем земельної ділянки. У випадку передачі земельної ділянки  в оренду МПЗ мають сплачувати орендарі такої земельної ділянки, проте у тому разі, якщо таке право користування зареєстроване належним чином.

         Простою мовою, щоб не вдаватись у цитування законодавчих норм, мінімальне податкове зобов’язання на землю – це той мінімум податків, який потрібно сплатити до бюджету з одного гектару землі. Воно являє собою різницю між загальною сумою сплачених визначених податків та 4% нормативно-грошової оцінки землі (з 2024 року – 5% НГО). За поточний рік розрахунок сплата мінімального податкового зобов’язання відбудеться у 2023 році після здачі усіх річних декларацій та вирахування відповідної різниці.

Фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання з плати за землю, якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах, встановлених ст. 1261 ПКУ.

Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 ПКУ.

   Від сплати земельного податку звільняються при подані підтверджуючих документів, згідно ст.281 ПКУ:

 - особи з інвалідністю першої і другої групи;

 - фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

 - пенсіонери (за віком);

 - ветерани війни та особи, на яких поширюється дія “Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

 - фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачених для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 цієї статті ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Уточнюємо, що на земельні ділянки (КВЦПЗ – 01.01) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (пай) пільги не застосовуються!!!

НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ У ВІДДІЛ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ ТА ЕКОЛОГІЇ АБО СТАРОСТИНСЬКІ ОКРУГИ НОВОКАЛИНІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ДЛЯ УТОЧНЕННЯ ДАНИХ ТА УНИКАЙТЕ НЕУЗГОДЖЕНОСТЕЙ ІЗ ПОДАТКАМИ!

УВАГА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь