A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

БОГДАН ЮЗВЯК: "ПЛАНИ ЗМІНИЛО НЕСПРОВОКОВАНЕ ВТОРГНЕННЯ РУСНІ"

Дата: 31.12.2022 16:49
Кількість переглядів: 421

Про рік, що минає, говорю з Новокалинівським міським головою Богданом Юзвяком. Кожна громада у процесі життєдіяльності стикається з різними проблемами, особливо зараз, коли триває війна. Не вдаючись в деталі, все ж хочеться почути думку досвідченого управлінця, багаторічного очільника згаданої громади на окремі питання, які багато кому допоможуть в чомусь зорієнтуватися, щось взяти для подальшої діяльності чи через призму його бачення оцінити реальність.

- 2022 рік був надзвичайно важким. Дуже багато похоронили військових з нашої громади – це найважче, що може бути для людини і для громади загалом.

- Чи могли колись подумати, що буде повномасштабна війна і таке лихо прийде на нашу землю?

- Вірити не вірилося, але відчуття було, що ми в небезпеці. Той, хто називався нашим сусідом, виявився гіршим за яничара. Навіть яничари так не поступали з українцями, як це роблять московити.

- А що з господарської діяльності вдалося зробити на теренах громади?

- Майже нічого, бо капітальні вкладення не фінансувалися. Лише допомогли військовій частині коштами на суму 11 мільйонів гривень. Закуповували деякі речі для хлопців. Кожен працівник міської ради із своєї зарплати давав гроші якраз з метою допомоги військовій частині і теробороні. Зібрали майже мільйон гривень з апарату працівників міської ради.

Фінансувалися лише поточні витрати.

- А які плани мали на меті реалізувати, якби не було війни?

- Провести ремонт доріг, завершити будівництво школи у смт Дубляни, зробити реконструкцію даху та утеплення фасаду школи у Новому Калинові; постелити бруківку в місті. Планів було дуже багато, але війна перекреслила все.

Не доробили навіть тротуари в центральній садибі громади. Сподіваємося, що зможемо їх завершити, якщо буде дозволено профінансувати.

- Чи вдалося зберегти освітню мережу? Які тут можливі зміни?

- Ту мережу, яка була в нас станом на 1 січня, повністю збережено. І більше нічого не думаємо робити. Хіба що реорганізували школи в гімназії та одну – Новокалинівську – у ліцей.

- Яка доля очікує будівництво школи у Дублянах?

- Воно вже у стадії закінчення. Лише, щоб завершилася війна. Частину коштів на це буде виділено з місцевого бюджету, а також сподіваємося на субвенції з державного. Але вони, навіть якщо у 2023 році завершиться війна, йтимуть виключно на відбудову зруйнованих населених пунктів. Тож скеровуватимемо передусім власні кошти, якщо буде дозволено, на завершення згаданого об’єкту. Доведеться робити новий кошторис, перерахунок, тому, що зараз ціни інші, ніж були до того.

- За час повномасштабного вторгнення, скільки прийняли внутрішньо переміщених осіб на теренах громади?

- На сьогодні маємо 230 ВПО, а була майже тисяча.

- Чи є такі, які хочуть залишитися і жити тут?

- Є люди, які вже купили житло, наприклад, у Гордині та інших населених пунктах. Відносно тих, хто хоче залишитися: вони мають таку можливість. Лише слід вирішити питання житла: вони його самі купують, чи держава дає їм компенсацію за зруйноване житло – все залежатиме від самої людини та того, яке вона прийме рішення.

- За потреби ще готові при-йняти ВПО?

- Якщо постане таке питання, то мусимо прийняти, надати житло, обігріти, нагодувати.

- Чи маєте на рівні міської ради програму підтримки сімей загиблих?

- Так. Вона діятиме вже наступного року.

- Скажіть декілька слів про зміни в земельному законодавстві…

- Дозволяється приватизовувати земельні ділянки під приватними житловими будинками (присадибні ділянки), а також паї. Надання нових земельних ділянок зараз не дозволяється.

- Як ставитеся до того, щоб почати святкувати Різдво 25 грудня?

- Позитивно, але мають перейти всі громади одночасно.

- Цьогоріч ви ще не святкували?

- Ні, не святкував. Вважаю – це має бути рішення на рівні патріархів, синодів. Як на мене, оскільки церковний календар планується чи передбачається з 1 вересня, відколи йде нове обчислення періоду свят, тому синод мав би відбутися до 1 вересня. І відтоді запровадити новий календар, в якому передбачити святкування Різдва 25 грудня.

Опитування з цього приводу відбувається, в тому числі і на порталі Дія. З того мало б виходити і церковне керівництво та приймати рішення на синодах.

- Місто Новий Калинів у перші хвилини повномасштабного вторгнення росії відчуло удар ворога. Як ви це тоді сприйняли і коли, на вашу думку, за-кінчиться війна?

- Це було шоком. Люди перебували у шоковому стані. Ніхто не міг передбачити, що таке буде і ніхто не міг повірити в можливість подібної атаки, але, коли вона сталася – всі зрозуміли: почалася масштабна війна.

Як на мене, вона закінчиться ще не скоро, оскільки жителі Луганська і Донецька зазомбовані, і, скажімо, не дуже налаштовані до нас. Мені здається, що скоріше повернеться Крим, ніж Донецьк і Луганськ.

- Яким би мав бути наступний рік? Чого очікуєте від нього, в тому числі як керівник органу місцевого самоврядування, господарник?

- Він також буде важким, тому, що будуть кошти, але знову не матимемо права фінансувати той чи інший проєкт, програму. Та все ж таки надіємося доєднатися до загальнодержавної Програми будівництва доріг, що дозволить визначити відрізки доріг, які підлягатимуть ремонту. Це буде вирішено вже в січні 2023 року, тож тоді знатимемо, які дороги в нас ремонтуватимуть чи будуватимуть нові.

- Ваші побажання не лише жителям громади у цей передноворічний час…

- Якнайшвидшої Перемоги. Святкувати Великдень вже в мирі, злагоді, любові.

Марія ПУКІЙ

Bohdan Yuzviak Novyi Kalyniv pidsumok 2022


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь