A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ДЕФІЦИТ ЙОДУ

Дата: 30.11.2022 10:35
Кількість переглядів: 160

Дефіцит йоду є важливою медико соціальною проблемою в багатьох країнах світу, яка безпосередньо пов'язана з харчуванням населення, в першу чергу дитячого. Фізіологічне значення йоду для організму людини полягає в тому, що він бере активну участь у функціонуванні щитоподібної залози, входить до складу її гормонів, які регулюють обмін речовин, енергетичні процеси і теплообмін організму.

В західних регіонах України, зокрема на Львівщині, актуальною є проблема йододефіциту.

Слід зазначити, що фізіологічною потребою для кожної людини є вживання відповідно добової дози йоду щоденно. Так, для дітей віком від 6 років, добова доза становить 90 мкг, 6-12 рокв – 120 мкг, для осіб старше 12 років – 150 мкг, для вагітних – 200 мкг.

Масова профілактика йододефіциту розрахована на усіх жителів епедемічного регіону і передбачає вживання продуктів харчування, збагачених йодом. При цьому профілактична ефективність досягається про охопленні цими заходами понад 90% населення.

Перелік продуктів, збагачених йодом:

  • йодована сіль;                                  - курятина
  • журавлина;                                       - індичатина;
  • фейхоа;                                             - кальмари;
  • виноград;                                         - камбала;
  • груща;                                              - креветки;
  • яблука;                                             - хек;
  • апельсин;                                          - тріска;
  • вишня;                                              - судак;
  • чорнослив;                                       - лосось;
  • хурма;                                              - тунець
  • полуниця;                                         - крупа пшенична;
  • волоські горіхи;                               - молоко.
  • фісташки;
  • морська капуста;
  • картопля;
  • біла квасоля;
  • яйце куряче;
  • яловичина;
  • свинина;

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь