ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ДЕФІЦИТ ЙОДУ
Дефіцит йоду є важливою медико соціальною проблемою в багатьох країнах світу, яка безпосередньо пов'язана з харчуванням населення, в першу чергу дитячого. Фізіологічне значення йоду для організму людини полягає в тому, що він бере активну участь у функціонуванні щитоподібної залози, входить до складу її гормонів, які регулюють обмін речовин, енергетичні процеси і теплообмін організму.
В західних регіонах України, зокрема на Львівщині, актуальною є проблема йододефіциту.
Слід зазначити, що фізіологічною потребою для кожної людини є вживання відповідно добової дози йоду щоденно. Так, для дітей віком від 6 років, добова доза становить 90 мкг, 6-12 рокв – 120 мкг, для осіб старше 12 років – 150 мкг, для вагітних – 200 мкг.
Масова профілактика йододефіциту розрахована на усіх жителів епедемічного регіону і передбачає вживання продуктів харчування, збагачених йодом. При цьому профілактична ефективність досягається про охопленні цими заходами понад 90% населення.
Перелік продуктів, збагачених йодом:
- йодована сіль; - курятина
- журавлина; - індичатина;
- фейхоа; - кальмари;
- виноград; - камбала;
- груща; - креветки;
- яблука; - хек;
- апельсин; - тріска;
- вишня; - судак;
- чорнослив; - лосось;
- хурма; - тунець
- полуниця; - крупа пшенична;
- волоські горіхи; - молоко.
- фісташки;
- морська капуста;
- картопля;
- біла квасоля;
- яйце куряче;
- яловичина;
- свинина;