Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

НОВА ТЕХНОЛОГІЯ ДОВГОГО ЗБЕРІГАННЯ ВИРОЩЕНОГО ЗЕРНА БЕЗ ВТРАТИ ЯКОСТІ ВІД ІВАНА КІЛЬГАНА

Дата: 03.11.2022 14:18
Кількість переглядів: 265

Фермер із Самбірщини Іван Кільган продемонстрував, як зберігати вирощене зерно в рукавах місткістю 200 тонн. На виробничій базі с. Луки керівник фермерського господарства Іван Кільган Самбірського району чи не першим на Львівщині продемонстрував нову технологію довгого зберігання вирощеного зерна без втрати якості, яка відкриває малим та більшим сільгоспвиробникам неабиякі можливості на перспективу. Бо їм за таких умов не доведеться переживати, що робити із збіжжям, якщо його вчасно та вигідно не продадуть.

Досвідчений фермер, заслужений працівник сільського господарства Іван Кільган, як тисячі колег з області та України, через війну зіштовхнувся з неабиякою проблемою. На складі високим кагатом насипано понад тисяча тон зерна. Реалізація його серйозно ускладнена. Що робити з ним? Який вихід із критичної ситуації? До того ж гострим є питання тривалого зберігання кукурудзи, сої.

Відтак Іван Кільган по-господарськи скористався ініціативою AGR-Україна, оголошеної урядом США в липні цього року. Завдяки проекту USAID-АГРО, що реалізується за підтримки Львівською аграрною дорадчою службою, передано для зберігання товарного і фуражного зерна 174 полімерних рукави, спеціальні механізми – два навантажувачі та бункери-перезавантажувачі.

Власне фермер Іван Кільган чи не першим в області й започаткував фасування зерна у спеціальні руками, виготовлені в українському Ірпіні, а також роботу навантажувача та пакувальної машини. Учасниками неординарної події були заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко, голова аграрної дорадчої служби Іван Паньків, регіональний представник проекту за програмою USAID Микола Шпек, голова Самбірської РВА Іван Ільчишин, його заступник Василь Вісьтак та інші відповідальні працівники аграрного сектору.

Наразі аграрна дорадча служба проводить інструктаж і навчання з під’єднання техніки, рукавів і власне самого пакування зерна. Показовий урок відбувся на прикладі ФГ Івана Кільгана. Адже воно отримала нову техніку та 20 поліетиленових рукавів. За таких умов у них аграрій найближчими днями зможе вивезти із складу всі запаси зерна і затарити його для надійного зберігання. А головне, це дозволить йому спокійно дочекатися продажу за вигідними цінами, що надзвичайно важливо в умовах гострих військових конфліктів через путінську агресію.

Високу оцінку ініціативі Івана Кільгана та початку застосування проекту зі зберігання зерна у рукавах дав заступник очільника Львівщини Юрій Бучко. В часі війни не все вирощене зерно малі та великі фермери можуть завезти на зберігання в елеватори.

«Понад 100 тисяч тонн зерна завдяки відповідному проекту, що є частиною ініціативи AGRI-Ukraine та реалізується за програмою USAID АГРО двісті фермерів мають реальну можливість зберегти у рукавах вирощений і зібраний урожай до кращих часів. Сьогодні на Самбірщині ми побачили практичну засипку збіжжя в засоби тимчасового його зберігання (рукави) без втрати якості. Дякую за зусилля та успіх у новій справі», – сказав Юрій Бучко.

Зазначимо, що водночас реалізація проекту передбачає проведення щомісячного моніторингу збереження якості зерна та налагодження його спільного збуту.

На згадку про початок нового аграрного проекту Юрій Бучко з іншими учасниками посадили п’ять молодих дубків, а під корінь в скляній упаковці вклали пам’ятного листа з підписами.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь