A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ОБЕРЕЖНО!!! ОТРУЙНІ ЗМІЇ АТАКУЮТЬ!!!

Дата: 22.06.2022 10:19
Кількість переглядів: 1101

У Львівській області вже в цьому році трапилося кілька випадків укусів зміями. З отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів: гадюка звичайна, гадюка степова, гадюка Нікольського, гадюка Ренарда та гадюка носата, які дуже нерівномірно розповсюджені по країні. Повсюдно в Україні трапляється лише гадюка звичайна. Усі гадюки поїдають дрібних гризунів. Виконуючи цю функцію, заслуговують на нашу охорону і бережне відношення. Самі змії є об’єктом полювання для лелек, хижих птахів та ссавців, тому є незмінною складовою екосистеми.

Щоб напасти на здобич, вкусити її, впорскнути отруту і повернутися в початкове положення, звичайній гадюці потрібно всього 0,07 секунди.
Отрута наших гадюк є досить небезпечною і за своїми властивостями та дією навіть прирівнюється до отрути гримучої змії, проте, укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути, яку змія впорскує у жертву, є мізерною, а її виробництво – енергозатратним процесом, тому гадюка завжди економить свою смертоносну зброю. І за найменшої нагоди намагається утекти або, зачаївшись, перечекати присутність людини. Лише у випадку безпосередньої навмисної провокації зі сторони людини, або якщо людина випадково наступила на цю тварину, вона застосовує останній рубіж оборони – смертоносну отруту. Отрута виробляється двома отруйними залозами, які знаходяться у верхній щелепі та сполучені із порожнистими зубами-іклами. При укусі, отруйні зуби висовуються зі спеціальних мішечків, у яких вони постійно містяться, проникаючи глибоко у тіло жертви, а потужні м’язи, що оточують залозові капсули із отрутою різко скорочуються й отрута під тиском впорскується у жертву. Укус триває всього кілька десятих часток секунди, тому нагадує, радше, сильний удар, аніж, власне, укус.
Гадюки – дуже розумні тварини: вони уникають пасток, не їдять отрути і взагалі стороняться людей.

Головний метод боротьби із цими отруйними плазунами – профілактика.

Задля власної безпеки під час перебування на природі, насамперед збираючи ягоди або гриби, необхідно палицею розсунути зарослі, розгребти листя, обстежити ущелини, щоби ненароком не потурбувати плазуна. Взути надійне взуття, одягнути широкі штани (бажано із цупкої тканини) і заправити їх у чоботи/черевики так, щоб утворився напуск. Якщо змія кусатиме, то прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру.
Щоб уникнути небезпеки, не варто прогулюватися в лісових хащах у відкритому взутті. Необхідно одягати щільний одяг і мати при собі телефон, щоб можна було викликати "швидку".

 На присадибній ділянці чи дачі, якщо завелися змії, можуть допомогти такі прості поради:

- організуйте шумовий захист. Змії не люблять шуму, тому позбутися їх на ділянці можна за допомогою шарудливої плівки, розвішеної по периметру на стовпчиках попри саму землю. Відчувши коливання, змії воліють шукати спокійніше місце. Можна використовувати вертушки, які використовують у боротьбі з кротами. Від вібрації біжать не тільки кроти;
- очистіть ділянку від бур’янів, покосіть максимально низько всю траву, приберіть торішнє листя, скошену траву. Навколо будиночка (приміщення) територію краще взагалі залити бетоном. Змії люблять ховатися, тому в чистому і шумному місці їм буде некомфортно;
- позбавтеся від кротів, мишей, щурів, жаб та інших дрібних плазунів і гризунів, якими змії люблять харчуватися;

- по периметру ділянки навесні для профілактики проведіть обробку грунту селітрою, амофоскою або садовими гербіцидами. Так само можна обробити гербіцидами прилеглу територію біля надвірного туалету чи літнього душу. Запах для людини буде відчутний лише 2-3 дні, а ось на змій він діятиме куди довше. В землю ще можна прикопати на невелику глибину роздавлені нафталінові кульки. Такі заходи профілактики бажано проводити щомісяця;
- хорошим способом може бути «допомога» їжаків, яких можна приманити на ділянку, поставивши на землю ємність з молоком. Їжаки поїдають змій і мишей. Єдине, що є незаперечною перевагою їжаків перед зміями, що вони не отруйні і в принципі безпечні для життя;

- якщо ви любите спати в наметі чи гамаку на дачі, то обов’язково перевіряйте їх.

 Якщо ж трапилась така прикрість як укус гадюки, перш за все не потрібно панікувати. Слід пам’ятати, що людський організм здатен перебороти дію отрути змій, що живуть в Україні, – це триватиме кілька днів і супроводжуватиметься гарячкою і пропасницею. Для людей, що чутливі до алергічних подразників необхідно прийняти антигістамінні засоби (супрастин, тавегіл тощо). Ушкоджену кінцівку слід іммобілізувати, тобто знерухомити, за можливості використавши підручні матеріали (хустку, шарф тощо). Зняти усі каблучки та браслети, годинник, якщо укус припав на руку, оскільки вони будуть діяти як джгути. Постраждалому потрібно пити багато рідини, можна гарячий чай, тоді отрута швидше буде виводитися через нирки. На рану вартує покласти лід або щось холодне, що зменшить больові відчуття. І якомога швидше доправити хворого до лікарні.

Категорично не можна накладати джгут вище місця укусу. Не рекомендується відсмоктування отрути ротом чи медичними банками (як це «радить» Інтернет) - цей метод є малоефективним заходом допомоги, адже отрута знаходиться на значній глибині у тканинах, що пояснюється довжиною отруйних зубів гадюки – у дорослих особин вона складає 1,2-1,5 см.

Пам’ятайте, що гадюки ніколи не атакують першими. Не намагайтесь взяти їх у руки, пнути ногою чи фотографувати з невеликої відстані, не провокуйте і не панікуйте, а мирно розійдіться з ними.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь