A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ НА САЛЬМОНЕЛЬОЗ

Дата: 01.06.2022 14:54
Кількість переглядів: 588

У комплексі медичних показників здоров’я інфекційні захворювання займають особливе місце, їх медико-соціальне значення визначається тим, що ці захворювання є причиною тимчасової та стійкої втрати працездатності, що, своєю чергою, призводить до великих економічних втрат суспільства.

Актуальною для України залишається проблема гострих кишкових інфекцій, а саме сальмонельоз, рівень захворюваності яким у ряді міст і областей країни зберігає тенденцію до зростання. Питома частка випадків захворювань сальмонельозом становить 7,3 % від усіх випадків гострих кишкових інфекцій. Захворюваність сальмонельозом в основному має спорадичний характер, а останнім часом відзначається зростання кількості спалахів гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь, викликаних сальмонелами. Актуальність проблеми зумовлена тим, що при загальному зниженні рівня захворюваності на інфекційні хвороби в Україні відзначаються спалахи інфекцій, в тому числі і сальмонельозу.

Однією з найбільш проблемних нозологічних форм у структурі групи гострих кишкових інфекцій є сальмонельоз. Епідеміологічна значимість цього захворювання визначається насамперед можливістю реалізації шляхів передачі інфекції з їжею при недотриманні санітарних вимог до виробництва, транспортування, зберігання продуктів та приготування готових страв. Розповсюдження захворюваності на сальмонельоз у багатьох країнах світу, збільшення числа серологічних варіантів збудників, контамінація сальмонелами об’єктів зовнішнього середовища, особливо харчових продуктів тваринного походження, визначають проблему сальмонельозу як надважливу серед сучасних медико-соціальних проблем. Актуальність сальмонельозу зумовлюється надзвичайним його поширенням, зростанням захворюваності навіть у розвинутих країнах, частими спалахами та великою летальністю серед дітей молодшого віку, яка у деяких випадках становить 2-5 % і більше.

  Сальмонельоз – важке інфекційне захворювання. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Значну роль у розповсюдженні сальмонельозів відіграє м’ясо, птиця, яйця, риба та інші продукти тваринного походження. Інфікування продуктів харчування відбувається при дотику сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні спільного кухонного приладдя для приготування півфабрикатів та варених виробів. Через 4-6 годин після зараження підвищується температура тіла до 38-40°С, з’являється біль в животі, блювота, пронос. Якщо хворому не надати своєчасної медичної допомоги, все може закінчитись трагічно.

Сальмонельозу притаманна літня сезонність з максимумом захворюваності у червні–серпні, що пов’язано з активізацією у цей період механізму передачі збудника і кращими умовами його розмноження

Як запобігти захворюванню?

Існують  правила, які необхідно дотримуватися для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу. Ретельно мити руки, прийшовши додому, а також перед вживанням їжі, після відвідування туалету – це найважливіші правила, знайомі з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішими. Потрібно самим дотримуватись правил особистої гігієни та уважно стежити за гігієною маленьких дітей.

  • Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках .Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів. Розморожувати кури слід в холодильнику, при приготуванні страв із птиці не торкатися до інших продуктів.
  • Необхідно м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити.
  • Не їсти гоголь-моголь і не пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин. Яйця перед використанням для приготування страв необхідно ретельно промити водою з господарським милом.
  • Для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та ніж для нарізування.
  • Домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити.
  • Уникайте харчування в сумнівних закладах, особливо у літній період часу.
  • Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.
  • Необхідно дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів та гризунів у своїх помешканнях

ПАМ’ЯТАЙТЕ:
     Нелікований сальмонельоз може спричинити важкі ускладнення, при перших ознаках захворювання звертайтесь до лікаря!!!

З повагою Самбірське управління Головного управління

Держподспоживслужби у Львівській області

SALMONELOZ NOVOKALYNIVSKA TH


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь