A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ВОРОГА НАМ ТРЕБА ПЕРЕМОГТИ ШВИДКО

Дата: 11.03.2022 14:40
Кількість переглядів: 733

У дуже важкий для України час пропонуємо інтерв’ю з настоятелем храму Усікновення голови Іоанна Хрестителя с. Корналовичі о. Михайлом Маслиганом. - Отче, ви живете в Корналовичах, де в перші години війни рвались снаряди. Що тоді відчували?

- Страх. Страх за дітей. Біль, що розпочалася війна, яка тривала вісім років у нас в Україні, але лише тепер прийшла і до нас. І смерть, яку вона завжди приносить.

- Як ви вважаєте: можна було уникнути війни?

- Напевно, що ні. Тому, що 8 років у нас йшла війна. І вся історія України та нашого північного сусіда показує, що він завжди нас хотів пригноблювати. Це просто відтягувалося в часі, але колись ця бульбашка, яка надувалася, мала тріснути. Просто до цього нам треба було всім готуватися.

- Україна – острів Свободи чи розмінна монета в руках політиків світового масштабу?

- Україна – острів Свободи за своєю ідентичністю. Завжди була, буде, а те, що політики в світі не хочуть сильної України, то, мабуть, зрозуміло кожному українцю, але напевно ця війна і зробить нас сильними і такими, що всі в світі будуть з нами рахуватися.

-Чим церква намагається допомогти у війні?

- Найголовніше завдання церкви – молитва, щоб допомогти людям в такий психологічно непростий час втриматися, не впасти у відчай, розпач; допомогти нашим військовим так само зберігати психологічно стійкий стан. Треба, щоб люди завжди пам'ятали, якщо ми віруючий народ – не можемо сьогодні лихословити, так як, на жаль, це є, проклинати, але як віруючі люди молитися до Бога і Всевишній, як Творець світу, звичайно тоді нам допоможе і захистить.

- Наші воїни, незважаючи на відсутність належної повітряної оборони, не здаються, як і прості громадяни. Що додає їм сили?

- Розуміння, що найголовніше – це збереження життя їхніх дітей, захист нашої Батьківщини, своєї землі, своїх прав і свобод, жертовність, якої напевно більше в народів немає, любов до рідної Вітчизни.

- На вашу думку, ми обов'язково вистоїмо?

- Якщо з нами Бог, то, хто проти нас? Звичайно, не просто вистоїмо, але й переможемо.

- Що хотіли б сказати тим, хто нині бачить зруйновані лікарні, школи, житлові будинки, інфраструктуру, а передусім тим, хто втратив своїх рідних, близьких у цій страшній війні?

- Найперше – не впадати у відчай у важкі хвилини цих днів війни, згадувати про Бога, ставати до молитви, пам’ятати, що в Бога немає нічого неможливого. Якщо ми сподобимося Божої ласки, то Господь допоможете це все пережити, відбудувати та відновити мир і спокій, якого ми так довго чекаємо.

- Церква благословляє захисників на оборону рідної землі?

- Це моральний закон і ми знаємо, що захист Батьківщини – ніколи церквою не заперечувався і кожен на своєму місці має робити те, що зобов'язаний. Обов’язок військових – захищати Батьківщину. І церква ніколи цього не заперечувала. Це святий обов'язок не лише воїнів, але й кожного громадянина.

- А якою, на ваш погляд, має бути підмога тероборони?

- Це вже, напевно, військові знають краще. Ми як церковники стараємося ходити до наших бійців, підтримувати їх словом, жартами, допомагати харчами, коштами. А військові – професіонали своєї справи мусять коригувати свої дії, бо не можуть люди, які в цьому не розуміються, розказувати як це треба робити. Тому зі свого боку ми будемо лише допомагати.

- Сподіваєтеся, що війна швидко завершиться?

- Мусить швидко завершитися. Головне, щоб у світі нас не почали схиляти до якогось перемир’я, бо ми бачимо, що сьогодні наші військові пока-зують: перемога буде швидше, ніж думала світова спільнота, ніж думав наш північний сусід. Тому нам треба перемогти якнайшвидше, аби швидше повернутися до нормального життя.

Марія ПУКІЙ

O. Mykhailo Maslyhan nastoiatel s. Kornalovychi


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь