A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

САМБІРСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 04.01.2022 11:16
Кількість переглядів: 270

ЯК ЗАПОБІГТИ ПОШИРЕННЮ КОРОНАВІРУСУ: ПОРАДИ ДЛЯ КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ. У цьому пості зібрали рекомендації для керівників закладів громадського харчування, де готують та подають їжу. Про що мають подбати керівники закладів для відвідувачів:

       - забезпечте усе необхідне для гігієни рук — достатню кількість мила, серветок чи рушників для витирання рук, спиртовмісних антисептиків. Антисептики з дозаторами мають бути на помітному місці, аби кожен міг ними скористатися.

       - видрукуйте і розвішайте інструкції про те, як правильно мити руки і як користуватися антисептиком. В туалетах такі інструкції повинні бути обов’язково. Для миття рук може підійти інструкція від ВООЗ. 

       -  зробіть перестановку у приміщенні. Розплануйте простір так, аби відвідувачі закладу не сиділи дуже близько один до одного, або в приміщенні не перебувало надто багато людей. Скасуйте, або перенесіть великі зібрання людей, особливо, якщо це люди літнього віку.

      - регулярно провітрюйте приміщення — щонайменше кілька разів на день.

       - мийте та дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаються люди: столи, ручки дверей, спинки стільців тощо. Пам’ятайте, що миття просто водою і ганчіркою недостатньо, аби змити небезпечні патогени. Але все одно, ця процедура зменшує ризик поширення інфекцій. Вона обов’язкова, якщо на поверхнях помітний бруд.

        Щодо дезінфекції:

       Найбільш ефективним для цього вважаються розведені побутові відбілювальні розчини, спиртові розчини, що містять щонайменше 70% спирту, та найбільш поширені побутові засоби для дезінфекції. 

       Розчин на основі відбілювача можна приготувати так: 5 столових ложок (якщо він у сухому вигляді) на 3,5 літри води або 4 чайні ложки відбілювача на літр води.

       Важливо дотримуватися інструкцій виробника щодо всіх засобів для чищення та дезінфекції (наприклад, концентрації, способу нанесення та часу контакту тощо).

      Людина, яка дезінфікує поверхні має робити це в рукавичках. Якщо вони одноразові, їх не можна використовувати повторно. Якщо багаторазові, вони мають бути призначені лише для дезінфекції і все, а також належно дезінфікуватися опісля використання.

       Для персоналу:

       Постійно нагадуйте про важливість гігієни рук, особливо людям, які готують їжу. Це обов’язково робити:

 - перед початком роботи

 - після обробки або приготування сирої їжі

-  після контакту з будь-якими відходами і сміттям

 - після миття чи дезінфекції

 - після користування туалетом

 - після видування носа, чхання або кашлю (тут також важливо нагадати персоналу     про етикет чхання і кашлю)

 - після куріння

 - після контакту з грошима

 - після користування телефоном

 - після торкання свого обличчя чи волосся

      Обов’язково забезпечити усе необхідне для миття рук:

→ У місцях приготування їжі повинні бути передбачені окремі мийки для миття рук.
→ Сушарки для рук не підходять для використання в зонах приготування їжі. Тому треба подбати про достатню кількість одноразових рушників для витирання рук.
→ Також доречно видрукувати інструкції про миття рук в робочих приміщеннях.

       Розіслати інструкції та інформацію щодо симптомів COVID-19, запобігання хворобі, окреме нагадування про те, що в разі хвороби — треба залишатися вдома (!), обговоріть зміни у роботі, оплату і все, що стосується цього питання, аби працівники знали свої права і мали алгоритм дій у різних випадках.

       Якщо ваші працівники нещодавно відвідували країни з великою кількістю випадків COVID-19 (точно Італію, Китай, Корею, Іран, Францію, Німеччину, Іспанію), варто попросити його/її залишатися вдома та бути на зв’язку зі своїм сімейним лікарем. Обов’язково залишатися вдома потрібно, якщо є симптоми гострої респіраторної інфекції, але при цьому самопочуття нормальне.

      Чи може вірус передаватися через їжу?

       Коронавіруси потребують "господаря" (тварину чи людину), і не можуть “рости” в їжі. Однак, завжди важливо дотримуватися належних правил гігієни під час готування продуктів (ретельно і часто мити руки, відокремлювати сире м'ясо від інших продуктів, готувати до потрібної температури, охолоджувати продукти, залишати в холодильнику приготовану їжу). Відомо також, що термічна обробка, щонайменше, 30 хвилин при температурі 60ºС була ефективна для знищення SARS-CoV. 

       Чи є сенс використовувати рукавички для персоналу закладу:

        Часте і ретельне миття рук — це залізний пріоритет, не дивлячись на те, чи використовуються рукавички чи ні.

        Якщо власники закладів хочуть запровадити практику носіння рукавичок, передусім, персонал має бути цьому навчений. З важливого:

→ Мити руки треба перед надяганням рукавичок, між зміною рукавичок і після зняття.
→ Використовувати рукавички для однієї дії, після неї — змінювати рукавички на нові.

        Наприклад, якщо кухар готував м’ясо, а потім йому треба приготувати салат, потрібно зняти рукавички, помити руки і одягнути нові. Так само варто вчинити, якщо кухар готував їжу, а потім торкнувся волосся чи свого обличчя.

→ Проблема використання рукавичок полягає в тому, що в ситуаціях, коли персонал не проходить належного навчання щодо безпеки харчових продуктів, відповідно неправильно використовує рукавички, то ризик забруднення навіть зростає. Приміром, якщо використовуються одні й ті ж рукавички для приготування їжі та витирання поверхонь. Цього не можна робити.

→ Крім цього, при тривалому носінні рукавичок, без частої зміни і миття рук, бактерії на шкірі швидко розмножуються завдяки теплому вологому середовищу. Якщо рукавички рвуться або знімаються і їжа обробляється без належного миття рук, велика кількість бактерій може переноситися в їжу. 

→ Часто носіння рукавичок створює ілюзію чистоти, тому працівники, які їх носять, рідше або менш ретельно миють руки. Це підтверджують дослідження.  Важливо пам’ятати і наголошувати, що рукавички НЕ замінюють миття рук.

      Власники закладів — будьте відповідальні! Перегляньте ці рекомендації, зробіть усе можливе, аби їх виконати. Пам’ятайте, що від ваших дій залежить здоров’я як ваших працівників, так і відвідувачів. Загалом, ці поради доречно і потрібно виконувати завжди, не лише в період карантину та поширення вірусів.

 

Відвідувачі — будьте свідомі та вимагайте дотримання цих рекомендацій. Якщо ви прийшли в заклад і побачили, що там не дотримуються норм (немає засобів для миття рук, серед персоналу працюють люди, які мають симптоми респіраторної інфекції тощо) краще тут не залишайтеся. А за можливості, обирайте інші альтернативи — наприклад, готуйте їжу вдома, і при цьому дотримуйтеся правил безпечного приготування також.

 

    З повагою, Самбірське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь