A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ПОНАД 6 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ВИТРАЧЕНО НА БУДІВНИЦТВО ДИТСАДКА ТА СТАДІОНУ В БАБИНІ

Дата: 18.12.2021 19:25
Кількість переглядів: 1268

З людиною-практиком просто вести розмову, бо вона, як правило, добре обізнана з тим, що робити і як. Ось яким вийшло спілкування з Новокалинівським міським головою Богданом Юзвяком наприкінці нинішнього року. Найперше запитала: “Чи можна сказати, що нині місцеве самоврядування справді має можливість сповна самоврядувати”? 

- Так. На сьогодні місцевому самоврядуванню дозволено управляти фінансами та ресурсами, виходячи з потреб місцевої громади. Це закріплено як в Конституції, так і діючими законами. Органи місцевого самоврядування нікому не підпорядковані, але взаємодіють з делегованих повноважень. Державні адміністрації мають можливість контролювати діяльність органів місцевого самоврядування виключно на підставі законів.

- Процес децентралізації себе виправдав?

- Дивлячись з якої точки зору. Виправдав. Але держава змінює правила гри. Коли при об’єднанні було задекларовано одне, на сьогоднішній день – друге. Витрати збільшуються у зв’язку з передачею повноважень, які не є на рівні вирішення органів місцевого самоврядування – це пільгові перевезення пасажирів й забезпечення інших пільг певним категоріям населення, які надає держава, а органи місцевого самоврядування мають фінансувати.

- Вам передали землі, в тому числі за межами населених пунктів. Це додаткові надходження в казну?

- Слід врахувати, що ці землі розпайовані. Вони є у нашому розпорядженні, але власниками де-факто землі є фізичні особи. Просто прийняття рішення щодо визначення на місцевості та закріплення законодавчо передали органам місцевого самоврядування, але воно не збільшує доходів бюджету шляхом передачі в управління майном.

Принагідно скажу, що є невеликий термін на узаконення користування землею. Держава встановила рамки на це до 1 січня 2025 року. Усі повинні виготовити державні акти на землю. Хто до того часу їх не зробить, – земля автоматично стане державною чи комунальною власністю. Усі: приватні особи, орендарі, фермери мають виготовити державні акти, бо може статися так, що ті, хто цього не зроблять, будуть змушені платити за користування землею набагато більше.

- Чи звертався до вас хтось із жителів з приводу продажу земельного паю?

- Це не до нас, а до нотаріуса. На підставі Державного акту спершу має звернутися саме до нотаріуса і до того органу за погодженням, де знаходиться в оренді пай, тобто до орендаря: у Компанію “Контінентал”, МХП чи до фермера.

- Якщо Президент підпише закон, то людина, яка продасть вирощену на присадибних ділянках продукцію на 78 тис. грн., буде змушена сплатити з цієї суми податок. Його отримуватиме бюджет тієї територіальної громади, де вона проживає і здійснює сільського-сподарську діяльність?

- Поки що ми не бачимо механізму зарахування таких надходжень і невідомо, чи це себе виправдає.

- Що зробили за рік? Які впровадили проєкти?

- Дуже багато зроблено. Зокрема, вуличне освітлення у селах Велика Білина, Містковичі, Зарайське… Де, це ще потрібно, роботи буде продовжено. З важливих проєктів – завершено будівництво стадіону у с. Бабина, а дитсадка ще продовжується знову ж таки у цьому населеному пункті. Його плануємо здати в експлуатацію до Нового Старого року – 14 січня. Можна сказати, що фінансово найбільше зроблено поточного року у с. Бабина. А це на суму понад 6 мільйонів гривень.

- У Новому Калинові частину тротуару до потужних снігопадів викладено бруківкою, що прикрашає його центр… Чи не станеться так, що центральна садиба громади буде більше упорядковуватися, а периферія залишатиметься поза увагою?

- Ні. Такого у нас якраз немає, незважаючи на те, що місто Новий Калинів дає найбільше доходів до бюджету. Взяти хоча б с. Велику Білину, де крім вже згаданого вище вуличного освітлення, виділили співфінансування на виготовлення проєктно-кошторисної документації на ремонт дороги. Наразі зроблено близько двох кілометрів в межах населеного пункту. Решта робіт буде проводитися вже навесні.

- Чи достатньо коштів у місцевій казні і які бачите резерви її наповнення?

- Коштів ніколи не буває багато. Шукаємо привабливі інвестиційні ділянки, які хочемо виставити на аукціон, щоб залучити бізнес до розвитку території та отримати нові робочі місця.

У смт. Дубляни функціонує відділ КЗ ЛОР “Львівська обласна лікарня відновного лікування”; у с. Корналовичі – будинок для одиноких людей похилого віку “Рідний дім”, де працюють десятки людей, тож ПДФО надходить до бюджету, але це бюджетні установи. І це не інвестиції.

- Що вас на сьогодні тішить, заспокоює, обурює?

- Сьогодні Україна в такому стані, що усі мусимо думати про Схід, де тривають бойові дії, нас має хвилювати те, що держава знаходиться у ситуації невизначеності. Є загроза державності, цілісності країни, тому потрібно передусім цим перейматися та як зберегти державу.

Зараз вже створено територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, що займаються підбором кадрів, переглядом списків осіб, які є в резерві та підписали контракти на резервістів, яких може бути залучено, не дай Боже, у випадку дестабілізації у державі. Але наразі все координується і якщо буде така необхідність та вказівка, то працюватимемо в режимі підвищеної напруги чи небезпеки. Але, на щастя, на сьогоднішній день ще такого немає.

- Які бачите для себе та громади виклики у 2022 році?

- Їх буде дуже багато, тому що зменшилося фінансування Національною службою здоров’я медицини, тобто капітаційна ставка знижена. Водночас Президентом оголошено підняття медикам заробітної плати при зменшенні капітаційної ставки при заключенні угоди з НСЗ України. Бачимо проблему у покритті заробітної плати працівникам медичної сфери. І в освіті не збільшено субвенції на одного учня. До того ж не виділяється державної субвенції на дошкільну освіту – це все за рахунок місцевого бюджету.

Суттєво те, що наступного року не буде закрито жодного закладу освіти, бо все оптимізовано.

- Які ваші побажання у час передноворіччя?

- Оптимізму, гарного спокійного Різдва, мирного неба, здоров’я і щоб не було такої загрози для людства як ковід та ми про нього забули. Хочу наостанок додати, що жителі громади зрозуміли, що потрібно себе вакцинувати, тож рівень вакцинації у нас високий, відповідно зменшується кількість тих, хто хворіє і перебіг недуги у них легший.

Тож зичу ще кожному бути відповідальним насамперед перед самим собою.

Марія ПУКІЙ

BOHDAN YuZVIaK


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь