Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

“Апостол любові” – небесний покровитель с. Бабина

Дата: 09.10.2021 22:56
Кількість переглядів: 1013

У цей прекрасний осінній день, 9 жовтня, православна громада с. Бабина Самбірського благочиння Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ відзначила своє храмове свято – пам’ять одного з 12-ти найближчих учнів Христових – святого Іоана Богослова, “апостола любові”, письменника четвертого Євангелія, трьох соборних Послань та пророчої книги “Одкровення” (Апокаліпсис), де він розкрив майбутнє Церкви і всього світу.

Празничну святкову службу очолив благочинний єпархії митрофорний протоієрей отець Леонід Городиський у співслужінні духовенства благочиння: в. о. настоятеля с. Бабина отця Антонія Бачали, настоятеля парафії с. Ралівка отця Володимира Лернатовича, настоятеля парафії м. Новий Калинів отця Ярослава Фабіровського і настоятеля парафії с. Никловичі отця Богдана Миштора.

Після відпусту, з повчальним та вітальним словом до парафіян звернувся єпархіальний благочинний. У своєму слові отець Леонід розповів парафіянам про важливість молитовного єднання з Богом, перебуваючи у взаємній любові, про яку навчав святий “Апостол любові”. Адже “Апостолом любові” його величає Свята Церква за безмежну відданість Богу та ближнім, за те, що все його життя, діяння, служіння, проповідування, творчість були буквально просякнуті цією найбільшою християнською чеснотою – любов’ю. Любов він заповідав і усім нам. 

За глибину розуміння таїн Господніх Церква нарекла його також Богословом. Окрім нього, за всю історію таке ім’я отримали ще дві людини: святитель Григорій Богослов (IV ст.) та преподобний Симеон Новий Богослов (ХІ ст.). Богослов – не той, хто знає про Бога, але той, хто пізнав Бога, хто сповідує не теоретичне богослів’я, а власним життям і досвідом – живе та дієве. Адже богослівя без особистого досвіду схоже на крота, який намагається описати сонце, – говорив святий старець Паїсій Святогорець. 

Що ми знаємо про земне життя Іоана Богослова? За Переданням, він доводився Ісусу Христу зведеним племінником, бо був сином Зеведея і Саломії, яка була дочкою від першого шлюбу святого Йосипа Обручника. Іоан Богослов був наймолодшим серед 12-ти апостолів. Після свого покликання він не розлучався з Христом, невідступно слідуючи за Ним протягом усього хресного шляху. Вже розіп’ятий на хресті Спаситель довірив саме Іоану оберігати Свою Матір – Пресвяту Богородицю. Він опікувався Нею у власному будинку і не йшов з Єрусалима на проповідь до самого Її Успіння. За жеребом Іоану Богослову випала для проповідування Мала Азія, де він зазнав багато гонінь та тортур. Проте Господь оберігав Свого учня під час усіх випробувань.

Книгу “Одкровення (Апокаліпсис) Іоан Богослов написав близько 67 року, Євангеліє – близько 95 року в стародавньому місті Ефес (сучасна Туреччина). Святий апостол помер у віці ста з лишком років. Він набагато довше прожив, ніж решта учнів Господа нашого Ісуса Христа, залишившись єдиним живим свідком земного шляху Спасителя. Коли настав час його земної кончини, апостол сказав своїм учням приготувати йому хрестоподібну могилу, в яку ліг, наказавши засипати його землею. Згідно Передання, щороку з його могили 21 травня виступав тонкий прах, який дарував віруючим зцілення від хвороб. Тому Церква відзначає память святого апостола Іоана Богослова ще й 21 травня.

На завершення проповіді, отець Леонід від імені духовенства, привітав настоятеля отця Володимира Припіна, який на даний час знаходиться у лікарні і громаду зі святом, відзначивши особливу красу та молитовну атмосферу храму й побажав усім нових духовних звершень, міцного здоров’я, Божого благословення та молитовної опіки Іоана Богослова, Божої Матері і виголосив многоліття.

У свою чергу в.о. настоятеля отець Антоній Бачала від імені настоятеля та парафіян, подякував священникам за молитву й підтримку і закликав на всіх Боже благословення.

Після заамвонної молитви відбулось освячення нової Святої Плащаниці і Хресний хід навколо храму. А також відслужена заупокійна літія за спочилим попереднім настоятелем парафії отцем деканом Стефаном Потюком.

Святий апостоле й євангелисте Іоане Богослове, моли Бога за нас!

Пресслужба Самбірського благочиння

“Apostol liubovi” – nebesnyi pokrovytel s. Babyna



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь