A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ГОДИНА ПАМ’ЯТІ “ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ”

Дата: 26.04.2021 13:56
Кількість переглядів: 679

Сьогодні в м. Новий Калинів біля Меморіального комплексу воїнам-афганцям, ліквідаторам Чорнобильської катастрофи та учасникам миротворчих місій відбулася година пам’яті присвячена 35-й річниці трагедії на Чорнобильській АЕС "Дзвони Чорнобиля".

Настоятель храму ПЦУ св. рівноапостольного кн. Володимира о. Ярослав Фабіровський та настоятель храму Преображення Господнього УГКЦ м. Новий Калинів о. Тарас Яворський відправили панахиду. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих ліквідаторів ЧАЕС.

На заході виступив очільник Новокалинівської територіальної громади Богдан Юзвяк, який сказав, що 26 квітня 1986 року сталась страшна катастрофа в історії людства – вибух реактора на Чорнобильській атомній електростанції. Долі багатьох людей різних професій – цивільних і військових, які стали свідками, учасниками, героями та жертвами Чорнобильської катастрофи, змінилися назавжди. І через 35 років цей день змушує задуматися про можливі наслідки діяльності людини. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На Білорусь припало близько 60% шкідливих викидів. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії. “Вічна память загиблим, гідна шана живим!” – додав очільник Новокалинівської міської ради.

“В пам‘яті українського народу це день – чорнобильського лиха, болю, суму і забути це, і викреслити із нашої пам’яті – неможливо. Чорнобильська трагедія вічно ятритиме серце українського народу. Ми ніколи не забудемо тих, хто ціною власного життя врятував світ від ядерної загрози” – зазначив у виступі заступник голови Самбірської РДА Віктор Турик.

Заступник командира з морально-психологічного забезпечення в/ч А3913 підполковник Володимир Васьків зауважив, що сьогодні ми вшановуємо ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, та винятком не стала участь і нашої військової частини у ліквідації наслідків катастрофи. Память про трагедію незагоєною раною залишиться в душі нашого народу. Подвиг, який здійснили ліквідатори Чорнобильської АЕС, ніколи не буде забутий.

Про цю страшну біду йшлося у пісні “Чорнобильська біда у виконанні викладача Новокалинівської мистецької школи Ольги Петелько.

Вшанувати пам’ять загиблих та віддати шану ліквідатора прийшли представники міської ради, військовослужбовці військової частини А 3913, ліквідатори, громадськість.

Захід організував Новокалинівський міський відділ культури під керівництвом Ганни Беци, а ведучою години пам’яті була директор Народного дому с. Гординя Софія Богуцька.

HODYNA PAMIaTI “DZVONY ChORNOBYLIa” Novyi Kalyniv Bohdan Yuzviak 25.04.2021

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь