A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

ІНТЕРВ’Ю НОВОКАЛИНІВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ РАЙОННІ ГАЗЕТІ “ГОЛОС САМБІРЩИНИ”

Дата: 24.04.2021 23:39
Кількість переглядів: 2012

Через постійну зайнятість важко сьогодні когось із голів новоутворених територіальних громад запросити на інтерв’ю. Маю надію, що після розмови з Новокалинівським міським головою Богданом Юзвяком, цей процес зрушиться з місця, адже кожного цікавить, що у них робиться. Навантаження додалося. Непросто вирішувати проблеми, яких, на жаль, не зменшується. Тож адресувала респонденту прості запитання, які хвилюють людей.

- Богдане Осиповичу, розкажіть про відкриття Будинку для літніх людей на базі “Рідного дому” у с. Корналовичі.

- Новокалинівською міською радою тут організовано пансіонат для перебування людей літнього віку, а саме  тих, які не мають рідних, а  потребують  догляду. На сьогодні  маємо можливість прийняти 25 жителів з території ТГ. Прихистили вже п’ять. Вони перебувають на нашому повному утриманні. Люди задоволені. Разом з тим розуміємо, що це нагальна потреба, щоб була гідна старість у людини, та щоб вона не переживала, де має провести свої дні. Це скрашує її самотність. Вона живе в колективі, відчуває себе потрібною, бо є з ким поговорити на різні теми і тому скоріше день проходить.

Шукаємо ще  людей, які потребують  такого догляду і думаю, що ми повністю забезпечимо ним  тих, які є самотніми і не мають можливості себе доглянути  та забезпечити  нормальними умовами. Людина має бути доглянута, нагодована, з медичним супроводом. І це все є  у “Рідному домі”.

Крім того, якщо дітей вилучено з сім’ї, то вони тут зможуть перебувати до дев’яти місяців, а після цього їх має бути влаштовано у прийомну сім’ю або ви-рішено питання про позбавлення їхніх батьків батьківських прав.

Такі діти у “Рідному домі” перебуватимуть лише з громади, за кошти якої і здійснюватиметься їх фінансування.

- Чи братимете  на свій баланс відділення відновного лікування – структурний під-розділ КНП Львівської обласної ради “Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи” у смт Дубляни?

- Ні.  Це  відділення  Винниківської лікарні, яке працює у його складі. Воно не є юридичною особою, не на окремому балансі, а в структурі Винниківського госпіталю, але з юридичною адресою смтю Дубляни.

- Чи будете його дофінансовувати?

- Ні. Воно має достатньо коштів. Хоча часткове фінансування все ж надаємо, бо зацікавлені, аби лікарня у Дублянах працювала та жителі наших теренів мали можливість пройти реабілітацію. Це дуже гарне відділення. Тут проходять відновне лікування люди після інсультів, травм, покращуючи своє здоров’я.

- У с. Майнич планується проводити видобуток газу? Це так?

- У Майницькому родовищі, яке охоплює великі терени – села Залужани, Майнич, Велику Білину, Малу Білину, Гординю. Свердловину вже пробурено. Наразі газ ще не видобувають, бо немає, куди його скидати. Стоїть питання про будівництво газопроводу та його передачу у транспортні газові мережі.

- Ви тоді отримуватимете рентну плату?

- Ми від видобутку газу у Великій Білині вже її отримуємо. Але на сьогодні інвестгрупа Concord Capital планує це робити на Майницькій площі. Однак дане підприємство не має можливості скидати його, як вже зазначалося вище, у газові мережі. Доведеться спершу прокласти трубу для з’єднання з газотранс-портною мережею або близько с. Луки, або с. Пиняни.

Це структура не дотична до нас; приватна, тому всі ці пи-тання у її компетенції.

- 25 березня депутати Новокалинівської громади прийняли рішення, що регламентує порядок ведення лісового господарства на території громади, зокрема рубок. Що можете сказати з цього приводу?

- Ми прийняли рішення, що без попереднього обговорення з громадою вирубку лісу не проводити. І якщо ми надамо згоду на санітарну чистку чи рубку, то попередньо це слід  погодити з жителями села та  врахувати їх інтереси, тобто провести ремонт дороги, якщо її пошкодять в результаті  вивезення лісу.

- Не так давно грейдер  пройшовся вулицями Корналович, вирівнюючи дорожнє покриття. Де ще здійснено аналогічні роботи?

- Їх проведено до с. Мала Озимина, у с. Гординя та с. Береги. Будемо вирішувати питання про закупівлю гравію і ведемо розмови про відновлення дороги в с. Містковичі, де її знищено газопромисловим управлінням “Львівгазвидобування”.

- Вже запрацював ЦНАП...

- Так, приймаються документи, але наразі його працівниці не мають доступу до деяких серверів. На це очікуємо у найближчий час. Тоді ЦНАП повноцінно запрацює. Він знаходиться на першому поверсі адмінбудинку Новокалинівської міської ради.

- Зараз багато дискусій відносно пожежної частини, що ліквідовуєте у Містковичах. Чим це зумовлено? Все одно хтось повинен виконувати її функції і вам доведеться за це платити...

- Самбірський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області має забезпечувати пожежну безпеку. Це – державне підприємство. Містковицьке було комунальним підприємством, яке працювало фактично нелегально, оскільки не мало ліцензії на здійснення даного виду робіт.

До того ж кожне робоче місце не було проатестовано. Всюди по документах рахувалася добровільна пожежна дружина, але це не була добровільна, а професійна, бо люди  отримували заробітну плату.

- Чи не краще мати свій пожежний підрозділ?

- Не можна, бо треба мати ліцензію. Крім того, люди повинні бути підготовлені, а не аматорами у даній галузі. Професія рятувальника відноситься до підвищеного ризику небезпеки і цей вид робіт має бути ліцензований. Дана структура не була ліцензована; працювала поза правовим полем.

- Де знаходитиметься по-ліцейська станція у вашій громаді?

- У с. Бабина на першому поверсі адмінбудинку колишньої Бабинської сільради.

- Чи справді готується звільнення вчителів-пенсіонерів з роботи?

- Вчителі-пенсіонери працюють за контрактом і мають укладений контракт на рік. Відповідно до чинного трудового законодавства після його закінчення людина звільняється з роботи або з нею укладається новий контракт.

- Плануєте їх з багатьма переукласти?

- Все залежатиме від того, чи молоді вчителі будуть забезпечені роботою. Якщо не на повну завантаженість, тобто не матимуть 18 годин, то вчителям-пенсіонерам, якщо буде пропонуватися, відпо-відно менша кількість годин.

- Зараз триває вакцинація. Як вона проходить у громаді? Люди хочуть щепитися? Чи доводиться вести роз’яснювальну роботу?

- Наскільки мені відомо, вся вакцина, яка була в наявності, вже використана. Очікуємо на поставку нової.

- Що ще в найближчих планах?

- Зараз проходить оцінка мікропроєктів. 26 квітня визначатимуть їх переможців, тож як  будемо в їх числі, зможемо реалізовувати мікропроєкти. На конкурс ми подали їх 22. Оголошується тендер на виконання робіт з ремонту приміщення під дитячий садочок у с. Бабина, на що вже передбачено кошти. Якщо все буде добре, плануємо завершити усі роботи до 1 вересня.

 Необхідно провести вуличне освітлення у тих населених пунктах, де його немає. Та й загалом мікропоєктів дуже багато, як і задумів.

Марія ПУКІЙ, редактор газети "Голос Самбырщини"

Bohdan Yuzviak miskyi holova misto Novyi Kalyniv


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь