A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

СВЯЩЕНИКОВІ, ЯКИЙ НЕ ЗАЛИШИВСЯ В ІЗРАЇЛІ, ОБЛАШТУВАЛИ ПАРАФІЯЛЬНИЙ ДІМ

Дата: 10.01.2020 22:29
Кількість переглядів: 956

Здавалося б, сама назва населеного пункту Мала Білина говорить про те, що в ньому небагато жителів, однак на сьогодні тут їх значно більше, за словами голови Новокалинівської ОТГ Богдана Юзвяка, ніж у с. Велика Білина. Та головне інше: наскільки вони організовані та готові щось робити. Зрозуміло, що не без сприяння керівництва ОТГ, до якої ввійшло село з впровадженням децентралізації. Спершу відбулося відкриття на базі колишньої школи Народного дому, а 29 грудня 2019 року – дому священика. 

Того дня з місцевим активістом Ігорем Яжиком спочатку завітала до храму Пресвятої Трійці УГКЦ, парафіянами якого є сорок родин (75 чоловік), де Святу Літургію служив його настоятель, декан Дублянського деканату о. Григорій Жук. Під кінець року тут встановили новий іконостас. Вартість дерев’яного дубового різьбленого каркасу 145 тис. грн. і 12 тис. грн. оплатили за ікони. Кошти офірували згадані родини, а також долучився фермер Ігор Огар, який зробив внесок 15 тис. грн. Ще 20 тис. грн. пожертвував керівник ТзОВ «Барком» Володимир Баран та стільки ж Новокалинівський міський голова Богдан Юзвяк. Більші суми коштів вносили ті, хто на більш оплачуваних роботах. Це – 500 доларів; 10 і 15 тис. грн. А від себе кожна людина дала по тисячі гривень.
Верх іконостасу виготовили майстри, які раніше працювали у підприємця Ярослава Шийка (родом вони з с. Надиби). Образи намалював Богдан Підгородний, який і церкву розмальовував; різьбяр – п. Ярослав. Основу виготовили місцеві умільці. Отець Григорій говорить, що вона з дубових дощок, тож іконостас розрахований на стільки часу, скільки існуватиме сам храм, будівництво якого було розпочато у 1997 р., а в листопаді 2003 р. Владика (нині блаженної пам’яті) Юліан Вороновський його освятив. Іконостас планують освятити за участю Владики Ярослава Приріза чи Григорія Комара на храмовий празник.
Суттєво, що у такій праці всі були єдиними. Це відчувалося і під час освячення того ж дня дому священика, на яке завітали місцеві жителі як греко-католицької, так і православної громади. Після завершення Служби Божої у церкві Зіслання Святого Духа, де були присутній Богдан Юзвяк та депутат обласної ради Олег Домчак, які пожертвували по три тисячі гривень (десять тисяч гривень офірував керівник ТзОВ «Барком» Олег Баран), настоятель храму о.Михайло Терлецький вручив згаданим посадовцям та усім, хто долучився до капітального ремонту будинку, який належатиме громаді, але тепер там зможе проживати священик, грамоти.
Колишнє приміщення медпункту, що не використовувалося за призначенням понад 10 років, по суті прийшло у непридатність. Дах був зруйнований і протікав, тож довелося його заново робити, а вже потім була заміна вікон, дверей, електропроводки, встановлення сучасного опалення, євроремонт, облаштування санвузла… Та не менш важливо: викопали криницю. На все це були потрібні кошти. І громада їх зібрала з допомогою меценатів. Але найважливіше, що усі роботи проводили силами місцевих жителів, які повернулися додому пізньої осені із заробітків, а з настанням тепла знову вирушать здебільшого за кордон, тому такою щирою була вдячність отця Михайла місцевому фермеру Михайлові Огару, який дуже багато допоміг фінансово (надав 15 тисяч гривень); жителям села: Михайлові Хоміцькому, Михайлу Юзвяку, Роману Олексяку, Олегові Яжику, Богданові Гачаку, Русланові Іванціву, Юрію Цюпаку, Михайлові Ковалику, Степанові Даціву, Русланові Гицю, Ігорю Даціву, Володимиру Галічинському, Віталію Наконечному, Володимиру Полтавцю, Ігорю Задорожному, Володимиру Струку. На окрему подяку заслужив, як наголосив священик, Ігор Яжик, бо якби не він, то руки опустилися б. Він щодня був з хлопцями і вніс свою значну лепту у зроблене. Багато потрудилася й касир Люба Мороз. Але усіх не перелічити, бо кожен житель чимось долучився. В тому числі й приготуванням сніданків та обідів. Не завжди й велика парафія може так мобілізувати зусилля, як це зробили жителі Малої Білини, – наголосив у вітальному слові о. Михайло з Викіт, який приїхав на освячення капітально відремонтованого будинку.
Варто зазначити, що о. Михайло Терлецький 7 років служить на даній парафії, яка налічує 60 дворів (350 жителів). Свого часу він міг залишитися в Ізраїлі, де деякий час перебував, але цього не зробив… Служіння Богові і людям – головне його покликання. Це як значний позитив охарактеризував, завітавши на освячення, де щиро звучала коляда, Володимир Баран, який вручив отцю Михайлу на довершення будинку фінансовий презент, адже ще таки багато слід зробити: завершити євроремонт у наступних двох кімнатах; фасад будинку, встановити огорожу. Можливо, звести ще й господарські будівлі... Однак найголовніше зроблено, причому, по суті, у місячний термін. І в цьому велика перемога. Ніщо так не об’єднує як спільна праця. І тут це сповна продемонстровано. Тож хай в новому році таких досягнень буде ще більше, а до священичого будинку місцеві жителі приходять лише з добрими новинами та проханням охрестити дітей чи повінчати молодят…
Марія ПУКІЙ

tserkva s. Mala Bilyna Novokalynivskoi OTH osviachennia popivstva

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь