A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

Три дні Новий Калинів жив святом

Дата: 03.08.2017 01:59
Кількість переглядів: 787

Яскравим було відзначення 29 липня Дня міста Новий Калинів. Після внесення Державного прапора та герба міста військовослужбовцями місцевої частини авіаторів, ведуча – директор музичної школи Новокалинівської міської ради Галина Баковська, озвучила: цьогорічне його відзначення присвячене 17 - річниці утворення територіальної громади, 12 - набуття статусу міста та другій річниці утворення об"єднаної територіальної громади.m. Novyi Kalyniv

Слово було надано настоятелю храму УПЦ КП рівноапостольного князя Володимира о. Ярославу Фабіровському, який зазначив: Новий Калинів - наймолодше місто в Україні і хоча воно територіально не є великим, однак - велике за духом. Тут живуть люди нового часу, які засвідчують, що люблять державу. Місто - їхня маленька Батьківщина. Святкування Дня міста відбувається у період відзначення чергової річниці хрещення Русі-України. З прийняттям християнства Україна змінилася. Прийшло розуміння, що через служіння ближньому - служимо Господу. Отець Ярослав закликав до молитви за жителів міста, а також військовослужбовців, які днем раніше поїхали захищати Батьківщину на схід України.

Настоятель храму святого Архистратига Михаїла о. Михайло Маслиган у вітальному слові сказав: у нелегку хвилину для нашої держави Господь дав можливість зустрітися нам на території цього Новокалинівського НВК під час відзначення Дня міста, щоб ми вкотре глибоко пройнялися любов»ю до неньки - України, яка ще 100 років тому могла бути незалежною. Тепер не маємо права знову її втратити, тому мусимо підтримувати наших захисників, які сьогодні стоять на кордонах рідної держави, особливо, на сході України, де ллється кров, та маємо випросити у Господа, щоб було припинено війну.

Свого часу князь Володимир збирав території, як тепер це робить очільник Новокалинівської громади Богдан Юзвяк, щоб можна було спільно вирішувати її проблеми і дбати про покращення добробуту її жителів. Є надія, - наголосив він, - що ОТГ збільшуватиметься. Священнослужитель побажав усім миру, злагоди і віри в Господа, бо де є Бог - там буде перемога. Він також наголосив: мусимо молитися і за недругів, аби Господь, почувши наші просьби, зупинив кровопролиття.

Настоятель храму Преображення Господнього о. Тарас Яворський, бажаючи усім Божого благословення, розповів притчу про те, що один чоловік мав по-сусідству робітника. Отож він вирішив, аби цей робітник звів йому будинок. Він сказав йому: "Даю тобі майстрів. Збудуй дім, щоб в ньому було добре жити". Господар поїхав. А цей чоловік, будуючи будинок, економив на матеріалах; не завжди гідно оплачував за роботу підлеглим… Але будинок таки збудував. Приїхав господар і сказав йому: "Дарую цей дім тобі, живи в ньому"…

Цей господар - сам Господь. І Він дає нам право будувати – комусь дім, комусь – парафію, комусь – громаду і все це треба робити розумно, бо кожна людина - храм Божого Духа. Нашими чеснотами мають бути добропорядність, вірність, а вінцем і куполом всього - любов. Сьогодні найважча хвороба, - зазначив він, - брак милосердя, співчуття; байдужість.

Князь Володимир силою меча об'єднав землі, але зрозумів, щоб ними управляти - слід підібрати правильний ключ для цього, тож охрестив Україну, віддавши люд під Божу опіку.

Замало сказати людині: "Я тебе люблю". Це слід доводити усе життя.

Ніхто не має права чинити злочини, сіяти зло, а лише добро, любов. У Новому Калинові багато молоді, що дозволяє формувати нашу націю, бо важко достукатися до серця людей середнього та похилого віку, а молодь швидше сприймає нововведення і прагне до кращого. Наші сім'ї - це Божі храми. Тож він побажав усім гарного відпочинку, та не забувати про молитву, через яку Господь благословляє нас.

Галина Баковська надала слово Новокалинівському міському голові Богданові Юзвяку, який констатував: «Відзначення Дня міста розпочалося 28 липня з урочистого Богослужіння у храмі рівноапостольного князя Володимира, а продовжено його вже концертною програмою 29 липня. Він наголосив на тому, що проведення цього свята стало можливим завдяки фонду «U-LEAD», який реалізує програму для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні з метою розвитку громад. Його засновниками є Швеція, Польща і Німеччина. Саме ці країни виступили спонсорами свята. Це стало можливим завдяки тому, що він постійно співпрацює з ним. Нещодавно побував на запрошення фонду у Вінниці, де виступив з доповіддю щодо децентралізації та її результати на місцях. Слід зазначити: даний Фонд фінансує децентралізацію в Україні. Богдан Йосипович в першу чергу розповідає про досвід своєї громади у цьому плані та втілення децентралізаційних процесів у нашому регіоні, де на сьогодні вже утворилося вісім ОТГ, тож і віддяку отримав у такий спосіб. Присутні на святі змогли бачити перед сценою відповідний банер, яким було представлено даний фонд.

На свято завітали і гості, як нами було анонсовано у попередньому номері, з Тростянецької громади Миколаївського району, де тиждень перед тим на аналогічному святі побували представники відділу культури Новокалинівської міської ради, очолюваного Ганною Бецою. Вони прибули разом з представниками районного Народного дому міста Миколаїв. Кожен з них привіз свою концертну програму, що також стали гарним доповненням до торжества. Усіх, хто того дня виступав, глядачі проводжали оплесками. На сцені також виступив соліст Львівської національної опери Степан Тарасович - уродженець с. Велика Білина – брат Великобілинського старости Мирослава Білинського. У виконанні цього оперного співака прозвучали пісні «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» (на слова І. Франка, музику Кос-Анатольського) та українська народна пісня «Гандзя». Музичний супровід забезпечив Степан Белей. Степан Тарасович, зокрема, зазначив: дуже гарною є організація цього урочистого заходу і якісним технічне обслуговування, а порівняти він має з чим, бо побував на концертах у багатьох країнах світу. Він висловив свою думку і щодо об'єднання громади, вважаючи його виправданим, але хотів би, щоб рівномірним був розвиток кожного її населеного пункту.

Під час свята було презентовано різні страви: домашню випічку, мед та продукти бджільництва; вареники, печені пироги, мачанку, наливки… Усе це можна було придбати, в тому числі і страви місцевих господинь, у ятках, спеціально облаштованих на подвір»ї школи. Із с. Велика Білина продукти бджільництва з власної пасіки привіз Іван Ярошович, торгуючи ними разом із своєю дружиною Марією. Коли підійшла до них, то мед тут куштували військовий льотчик Юрій Проданюк з дружиною Наталією. Кількома днями раніше, як зазначив пан Юрій, вони повернулися з м. Яремче, де придбали карпатський мед, але вирішили купити і місцевий, бо дружина дуже любить цей продукт. Вабили до себе і розкладені на прилавках інші смаколики. Село Калинів представляли працівники бару «Мадрид», пропонуючи картоплю - фрі, вареники, шашлики… У директора Народного дому Галини Турок з Кружик можна було придбати смачні пиріжки з капустою, гречкою, картоплею; була тут і мачанка… Пекла і готувала все сама.

У дружини старости села Корналовичі Анни Струс можна було купити не лише продукти бджільництва, а й домашні випічку, вино… Мед виставили радше з метою реклами. Вартість одного літра – 100 - 110 грн. Особливим попитом користувався стільниковий мед. Усім прийшлось до вподоби вино з вишні, ревеню і винограду.

Із села Гординя прибули працівниці магазину «Ростислав», а також як приватні особи Люба Карпінець, Оксана Безгацька, Ірина Кміть, які приготували юшку, напекли пампухів, хрустиків, наробили канапок, а також пропонували самогон.

Уже ввечері прибув на свято депутат обласної ради Олег Домчак, який, вітаючи новокалинівчан, зазначив: "Ви вмієте і заробляти, і святкувати. Новокалинівська ОТГ об'єднала три сільські ради, на території яких проводяться ремонти ФАПів, народних домів та інших об'єктів соціальної інфраструктури, тож висловив припущення, що вона стане ще більшою. До Богдана Юзвяка досвід переймати їздять й з інших областей України. Він побажав, аби в Новому Калинові народжувалося ще більше дітей, адже щоденно ближче до завершення дитячий садочок, а також він вручив Богданові Юзвяку від Львівської обласної ради Грамоту та передав вітання від нардепа Ярослава Дубневича.

У свою чергу Новокалинівський міський голова відзначив старост: Корналовицького – Петра Струса, Гординянського – Марію Возняк, Великобілинського -Мирослава Білинського, а також ведучу свята Галину Баковську, керівників народних домів с. Калинів Галині Гудзій і села Кружики – Галину Турок. Також від міської ради грамоти виступаючим вручала спеціаліст відділу культури Новокалинівської міської ради Оксана Арсенюк.

Чимало драйву додали присутнім запальними номерами переможниця проекту "Шанс" і фіналіст "Голосу країни" Олеся Киричук, артист української естради Роман Скорпіон та народний артист України Андрій Заліско. Усе подвір"я Новокалинівського НВК періодично на їх вимогу спалахувало ліхтариками мобільних телефонів, руки в одному пориві підносилися вверх і кожен відчував позитив від співу, музики, підтанцьовування на місці. Важко було поглядом охопити велику кількість присутніх на святі. Подібного давно не було. Сюди з"їхали жителі з різних навколишніх сіл, щоб по-справжньому відпочити, в тому числі і з дітьми від маленьких до старших, адже розваг для дітей також не бракувало, які різних солодощів. Були тут і атракціони для дітей, зокрема, гірка…

Можна було придбати різну сувенірну продукцію, поласувати печивом, солодкою ватою та іншим.

У повітря здіймалися різнокольорові кульки. Відзначення Дня Нового Калинова справді було захоплюючим і колоритним. Завершилося воно 10 - хвилинним фейєрверком. Позитивних емоцій тут справді набралися не лише молоді люди, але й середнього та старшого віку, які не полишали подвір'я Новокалинівського НВК, бо тут була і щира молитва, звучали і народна пісня, і дотепне слово, і задушевна музика…Неодноразово звучали подячні слова на адресу Богдана Юзвяка, який, заручившись підтримкою такого поважного спонсора, справді подбав про свято, яке запам'ятається надовго, тож тепер керівництву міста доведеться дбати, щоб ця планка не опускалася та, віриться, це йому під силу.

Марія Пукій


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь