A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

У наймолодшому місті України свій Маріїнський палац…

Дата: 31.05.2017 00:54
Кількість переглядів: 539

Народний дім у м. Новий Калинів відтепер є не лише його окрасою, а чи не всієї області. У ньому після реконструкції вже не впізнати тривалий час занедбаного та не використовуваного приміщення. Влада міста, передусім в особі її голови Богдана Юзвяка була зацікавлена і раніше привести його до належного вигляду, але через нестачу коштів не могла собі цього дозволити, тож це питання отримало шанс на позитивне вирішення вже після об’єднання громади.

Як відомо, держава передбачила для об’єднаних громад субвенції, отож і Новий Калинів отримав їх, та все ж після тривалої роботи у цьому напрямку. Аби вони надійшли з Державного фонду регіонального розвитку, писали проект, який оцінювала відповідна комісія в ОДА та надала свій висновок, після чого його скерували на конкурс. Приємно було, коли дізналися, що стали переможцями. За словами секретаря Новокалинівської міської ради Ярослави Каркач, починаючи від написання проекту весь процес, включно з ремонтом, тривав шість місяців.

Слід зазначити, що минулого року було перекрито дах над усім адмінбудинком Новокалинівської міської ради. У його приміщенні знаходиться і Народний дім, який вміщує в себе 198 осіб. Навіть не сподівалися, що стільки жителів громади прийде 21 травня на його відкриття. Ще задовго до урочистої частини зала була вщерть заповнена. Це свідчення того, що люди хочуть культурно відпочивати, до того ж зі сцени вони могли бачити і оцінити можливості своїх обдарованих дітей. Концерт тривав дві з половиною години. Він був присвячений не лише відкриттю такого бажаного Народного дому, директором якого призначено Володимира Вачинича, але нерозривній триєдності – Матері Божій, жінці-Матері та Матері - Батьківщині. Вели свято директор Новокалинівської дитячої музичної школи Галина Баковська та Ірина Проць. Активну участь взяла і керівник Новокалинівського міського відділу культури Галина Беца. На сцені разом з нею виступили керівники народних домів громади та бібліотекарі. Та це було згодом. Спершу прозвучав Державний гімн України; було вшановано жертв політичних репресій, адже 21 травня – День їхньої пам"яті та Всесвітній день культурного різноманіття в ім"я діалогу та розвитку.

Вітальне слово виголосили о. Ярослав Фабіровський – настоятель храму рівноапостольного князя Володимира, о.Тарас Яворський – настоятель храму Преображення Господнього, о.Михайло Маслиган – настоятель храму святого Архистратига Михаїла. Отець Я. Фабіровський подарував директору Народного дому ікону Святого Миколая, аби він обдаровував ласками усіх, хто тут працюватиме, та о. Михайло Маслиган - ікону Богородиці (Нев»янучий цвіт). Отець Тарас Яворський прибув сюди із церковним хором, який виконав дві релігійні пісні та українську народну пісню.

Народний дім м. Новий Калинів

Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _

Священнослужителі відслужили молебень. Ведучі надали слово Богданові Юзвяку, який привітав передусім новокалинівчан з такою гарною подією, після якої не менш значимим буде відкриття дитсадка на 150 дітей. Його хотілося б завершити до кінця року і відсвяткувати новосілля, - наголосив він, але на це ще потрібні кошти, які зобов»язалася виділити держава. За умови їх одержання, його змогли б відкрити восени. Зовні не видно, що тут вже проведено воду, електроенергію, опалення, в ігрових кімнатах передбачено електричний підігрів підлоги… Має бути встановлено ліфт для подачі їжі на другий поверх; підвал планують облаштувати для гурткової роботи. В цілому він на 70 відсотків готовий. Міський голова зазначив, що і в інших населених пунктах громади є намір багато що зробити. Але найперше закликав любити Україну, як і полеглі Герої. Сьогодні українці по-іншому почали ставитися до неньки-України. І на сході нашої держави, де нещодавно побував, відчутно, що почали її цінувати.

Він висловив надію:за наявності оновленого Народного дому тут кожен житель громади зможе себе проявити. Закликав усіх не приховувати, а навпаки демонструвати свій талант.

Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _

Важливим подарунком назвав відкриття Народного дому керівник відділу культури РДА Василь Федірко, якого було запрошено до слова. Він наголосив, що ніколи не ділив культуру району і тому заходи можна і варто спільно проводити, пропагуючи українське.

А робити і старатися є для кого, адже у громаді проживає 7 300 чоловік.

І в с. Корналовичі, після відкриття там дитсадка, спостерігається тенденція до збільшення народжуваності та вже є потреба у відкритті ще однієї дошкільної групи. – зазначив Богдан Юзвяк.

Колись і ці діти зможуть брати участь у різних виступах у даному Народному домі.

Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _

У день його відкриття на сцені були представлені вже згаданий вище калинівський сільський хор під керівництвом Галини Громоцької; самодіяльний вокальний колектив працівників відділу культури "Калиновий цвіт"; учні школи сучасного танцю “Резонанс” філії м. Новий Калинів (керівник Василь Шпот); вихованці дитячого садка; учні та викладачі Новокалинівської дитячої музичної школи; учні Новокалинівського НВК – юні вокалістки: Христина Пишняк, Ірина Заріцька; сольні номери подарували: Мар’яна Бурима (викладач музичної школи); Володимир Вачинич (директор Народного дому м. Новий Калинів); Діана Рилік (студентка Львівського коледжу культури і мистецтва); учні музичної школи: гітарист Дмитро Старенький; баяніст Роман Дмитрик; хорова група учнів Новокалинівської дитячої музичної школи молодших класів.

Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _  Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _ Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _ Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _ Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _  

Приємно вразили грою на бандурах двоє дівчаток – Лісовець Божена та Огар Іванна; розвеселила присутніх сценка “Інтернет – то сила”.

За кошти міської ради придбано гарні і зручні крісла в залу, тканина на яких, до речі, вогнестійка. Їх закупили після тендеру на одному із підприємств Харкова.

Щоб дітям під час виступу не було холодно, того дня у залі включили опалення, тож малеча у м’яких кріслах на руках матусь навіть позасинала, а старші підспівували і підтанцьовували. Усі мали можливість побачити, якими є насправді талановитими, і що варто вкладати кошти у розвиток культури, завдяки якій нас пізнають у світі.

Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _

Сюди також зможуть приїжджати на гастролі відомі артисти. Тут тепер є чим представитися. У залі і поза нею встановлено кілька камер відео-спостереження, що говорить: все тут зроблено відповідно до сучасних вимог і стандартів. Витрачені на реконструкцію Народного дому кошти варті того, аби жителі громади мали змогу у належних умовах культурно розвиватися і дбати про духовний розвиток своїх дітей. Побільше б таких приємних подій.

Якщо ми на перший план ставимо духовність, культуру - це свідчить, що йдемо у правильному напрямку. Тож нехай він кожному дається легко і такими ж зримими будуть успіхи у всіх, як у Новокалинівської громади.

Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _ Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _ Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _ Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _ Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _Novokalynivska OTH Narodnyi dim m. Novyi Kalyniv _

Марія Пукій, фото автора.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь