A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новокалинівська міська рада
Львівська область, Самбірський район

СВЯТО СІМ'Ї В НОВОКАЛИНІВСЬКІЙ ОТГ

Дата: 21.12.2018 18:01
Кількість переглядів: 477

У передчутті Нового року та Різдва. Свято сімї обєднало жителів Новокалинівської ОТГ

   Кожен, хто 18 грудня завітав  в обідню пору на площу Авіації, що перед адмінбудинком  Новокалинівської міської ради, поринув в атмосферу Різдвяно-новорічних свят. Тут хотілося бути не лише завдяки тому, що звучали мелодії на Різдвяну тематику, колядками запрошував директор міського Народного дому Володимир Вачинич, а й вабили гарно прибрані прикрасами, здебільшого ручної роботи, ялинки та стенд з побажаннями Веселих свят, можна було сфотографуватися з Миколаєм, а ще й тому, що кожен із навчальних закладів представив на Різдвяній ярмарці домашню випічку та  різноманітні вироби, які радо розкуповували не лише жителі міста.  З цього розпочалося  Свято сімї, до організації якого долучилася Львівська Освітня Фундація.

      У його рамках  було вручено 28  дітям - інвалідам даної громади  від Благодійного фонду Надія Самбірщини солодощі.

    За словами  керівника проектів та програм згаданої Фундації Анни Решетник, Львівська облдержадміністрація   рекомендувала Новокалинівську міську раду та ще чотири ОТГ області для участі у проекті “Впровадження реформи ДІ” у п’яти  пілотних ОТГ Львівщини. Зараз триває реформа деінституалізації, що передбачає зміну системи інституційної опіки та виховання – це реформування інтернатної системи, оскільки у жодній розвиненій країні світу не існує інтернатів у такому вигляді, якими вони є зараз у нас. Їх закриття (трансформація) має стати наслідком цієї реформи, а не її метою. Дослідження, наприклад, у Словаччині, показали, що з усієї сукупності  батьків у кризі: 35 відсотків – з тих чи інших причин не можуть дбати про своїх дітей, 14 – не хочуть дбати і 51 – не знають, як це робити, тому там реформа ДІ розпочалася із поділу великих інтернатних закладів на менші блоки із подальшим переформатуванням їх в Родинні доми, бо дитина, яка ніколи не бачила моделі сім’ї, не зможе відтворити її в майбутньому.

На даний час в Україні, зі слів  Анни Решетник, 106 тисяч дітей виховується в інтернатах при живих батьках і лише 6 тисяч – круглі сироти. 40 відсотків тих, хто в них потрапляє, народжені від батьків, які також у них виховувалися. Тому  і прийнято рішення на рівні України, аби до 2026 року  інтернатів, як таких, не існувало.

   Анна Решетник акцентувала увагу на тому, що представники громади можуть закумулювати невеликий ресурс (навіть речами, не обовязково коштами) і підтримати одну чи дві родини. Це дасть змогу родині розуміти свою відповідальність перед громадою, але також відчувати підтримку зі сторони сусідів.

    Власне мета даної реформи – створення соціальних послуг у громадах у відповідності до потреб кожної з них.

У серпні з ініціативи Львівської освітньої фундації відбулася стратегічна сесія за участю представників 5 громад з метою визначення видів послуг для кожного з учасників. Тож  згадане свято було організовано Фундацією разом з адміністрацією Новокалинівської ОТГ для того, аби розповісти її жителям про проект  та важливість підтримки сімей. Якщо у громаді є діти з інвалідністю, то обов’язково має працювати фізтерапевт, дефектолог, реабілітолог, тобто фахівці з соціальної роботи.

Про це йшлося на зустрічі з жителями міста під час обговорення теми добросусідства та важливості взаємопідтримки у громаді.

Також проводилися майстер-класи для дітей шкільного віку: декорування ялинкових прикрас, відливання декоративних свічок, вікінг, розпис пряників, фотомайстер клас. А для батьків – зустріч з психологом, де вони змогли отримати різні консультації з виховання дітей.

Зустріч у форматі Світове кафе передбачала обговорення сильних та слабких сторін громади.

У приміщенні Народного дому виступив у рамках Свята сімї гурт з м. Львова Малдіви.

Даний проект здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні. Погляди авторів не обовязково збігаються з офіційною позицією уряду США.

За словами  секретаря Новокалинівської міської ради Ярослави Каркач, нею особисто було написано  проект Спорт – запорука здоровя. Розвиток спортивної інфраструктури Новокалинівської ОТГ, який було подано у Львівську Освітню Фундацію, куди  надійшли також проекти від ще чотирьох  ОТГ, але виграла – Новокалинівська, тож у першому кварталі  даний проект, який передбачає облаштування двох тренажерних залів, почнуть впроваджувати. Ці зали планують обладнати у приміщенні  Новокалинівського ВУЖКГ. Спершу  там проведуть реконструкцію. На реалізацію цього проекту спів фінансування надійде з Львівської Освітньої Фундації, міської ради та кошти, вилучені  під час  Різдвяної ярмарки. Її учасників та всіх присутніх привітав Новокалинівський міський голова Богдан Юзвяк, наголосивши, що Новий Рік і Різдво є дуже бажаними, а передує їм День Святого Миколая, коли усі - в очікуванні подарунків і дива. Тож хай  цим дивом буде мир в Україні і в кожній домівці жителів громади. Він побажав усім святкового настрою, аби здоровими росли діти  та щасливими були Новий рік і Різдво. А потім, як і личить першій особі  ОТГ,  підходив до столів з виробами та випічкою й також щось купував. На одному із столів Корналовицького НВК (директор Галина Ковальчук), де були ялинкові прикраси, виготовлені з матеріалів, що використовуються для побутових потреб; прикраси на двері, за словами вчителя образотворчого мистецтва і трудового навчання у початкових класах Наталії Беци, керівник громади придбав ялинкову прикрасу. Вчитель трудового навчання того ж закладу Богдан Гарасим представив композицію, в якій головний персонаж - Святий Миколай, поруч з яким куля, що асоціюється з планетою  земля, ялинка і мішок з подарунками; крім того, тут можна було придбати деревяні мечі, підставки під гаджети, які виготовили учні 5-9 класів.

   Учні 1-9 класів Гординянської СЗШ І-ІІ ст. готувалися до свята під керівництвом педагога-організатора Ніни Кос  та класних керівників, -  розповів директор школи Іван Совінський. Ніна Миронівна сказала, що найшвидше пішов з молотка гачкований ангелик, який коштував 120 гривень. Також їхня школа представила різдвяну випічку, а це пампушки (вартість одного вісім грн.) та медівники по 5 грн.; вироби з шишок, підсвічники, Різдвяні віночки, різні композиції та прикраси на ялинку. Все це коштувало від 3 до 100 гривень.

Новокалинівський опорний заклад (директор – Оксана Бобак) увазі відвідувачів ярмарки представив випічку, а також  вироби з фанери - іграшки на ялинку, віночки з сіна, декоровані свічки, підсвічники та інші  речі, створені руками учнів 5-9 класів під керівництвом вчителів трудового навчання: Оксани Брунарської, Оксани Гуцько, Галини Романів та вчителя образотворчого мистецтва Марії Вахів. Якщо попереднього року були одні вироби, то цьогоріч – зовсім інші. Їх вартість становила від 20 до 50 гривень. Познайомилася з учнями 7-Б класу Олександром Техом та Петром Торчиновичем, які презентували власноруч виготовлених оленів. Розповіли, що вирізали їх з фанери лобзиком, а потім пофарбували у білий колір, затративши на це по півгодини.

 Придбавши ангелика, повішала його на міську ялинку Ярослава Каркач.

Кожен повертався додому окриленим, бо свято змусило відкрити серце доброму настрою і сподіванням, що нас попереду чекають  щасливі миттєвості відвідин Святого Миколая та  зустрічі Нового року і Різдва.

                                   Марія Пукій, фото автора.    

Novokalynivska OTH , NMTsSSSDM, Sviato simi   



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь